Citrusfrugter er næsten ikke til at undvære i køkkenet, og to af de mest brugte citrusfrugter i Danmark er citron og lime, som er en fast bestanddel i langt de fleste husholdninger rundt omkring i landet. Men hvad er egentlig forskellen på citron og lime? Du får svaret her.
Nemt at kende forskel på citron og lime
Står du med henholdsvis en lime og en citron i hver hånd, kan du nemt kende forskel på de to citrusfrugter. En citron er nemlig en lidt større og meget gul frugt, mens en lime er mindre og meget grøn. En citron er desuden aflang i formen med to udstående ender, mens en lime ofte er næsten helt rund. En citron har ofte en tyk skræl, der kan være svær at skrælle af med hænderne, hvor en lime oftest har en meget tyndere skræl, der er nemmere at trænge igennem. Fysisk kan du altså hurtigt kende forskel på de to citrusfrugter.
Der er også en smagsforskel på citron og lime. Selvom de begge er meget sure i smagen, kan du faktisk godt fornemme forskellige smagsnuancer, når du smager på frugterne. En citron beskrives ofte som værende med sød i smagen i forhold til en lime, mens en lime ofte beskrives som værende mere bitter. Netop derfor bruges lime også ofte i cocktails, hvor der bruges en bitter form for alkohol.
Mange af de samme næringsstoffer i citron og lime
Selvom der umiddelbart er stor forskel på citron og lime, er der faktisk mange af de samme næringsstoffer i de to frugter. Tager du 100 g citron overfor samme mængde lime, vil du faktisk kunne finde næsten samme mængde kalorier, kulhydrater, fedt, kostfibre og protein. Der hvor de to frugter adskiller sig mest fra hinanden er på mængden af C-vitamin. Citron har et ry for at være en god kilde til C-vitamin, og det er ikke uden grund. I 100 g citron finder du nemlig 88% af det anbefalede daglige indtag af C-vitamin – til sammenligning er der ”kun” 48% af det anbefalende daglig indtag i en lime. Så vil du gerne have al din C-vitamin fra en citrusfrugt, så er det bedst at vælge citron fremfor lime. Derudover er der også en smule mere kalium og B-vitamin i citron i forhold til en lime, men forskellen er meget lille.
Citron og lime kan bruges til samme type madlavning
Citron og lime er begge meget syrlige, og selvom der er forskel i smagen, så kan de to frugter faktisk bruges til meget af den samme type madlavning. Det er nemlig syrligheden fra dem begge, der gør dem til et lækkert og frisk indspark i rigtig mange forskellige retter, og du kan sagtens bruge en citron som erstatning for lime eller omvendt. Vil du bare gerne have sundhedsfordelene ved at spise citron eller lime, kan du også nøjes med blot at tilsætte et par skiver enten lime eller citron (eller begge dele) til et glas vand i løbet af dagen.