En hurtig banan som mellemmåltid går du aldrig galt i byen med, og det er dejlig nemt at have en banan med i tasken, når du er på farten. Bananer indeholder alle mulige gode næringsstoffer, som er gode for din krop, og er du nysgerrig på, hvad banan egentlig er godt for, så kan du læse mere om det her.
Banan er en god kilde til kalium og B-vitamin
Vil du gerne spise frugt for at få vitaminer, gode næringsstoffer og lignende, så er en banan et rigtig godt valg. Banan indeholder nemlig rigtig mange forskellige vitaminer og næringsstoffer, og spiser du en almindelig mellemstørrelse banan, kan du faktisk få helt op til en tredjedel af dit dagligt anbefalede indtag af vitamin B6. Udover det er banan også rig på både kalium, magnesium og mangan. Banan er også rig på kostfibre, der er vigtige for, at din fordøjelse fungerer optimalt, og de er også med til at forebygge visse kræftsygdomme og hjertekarsygdomme.
Nogle af de fibre, der er i bananer, kaldes opløselige fibre, og de har en evne til at binde op til 15 gange deres egen vægt i vand. Det gør, at maden forlader maven langsommere, og du kan dermed være mæt længere. Det kan også være med til at sørge for, at din blodsukker er mere stabilt over en længere periode, så du ikke oplever de her op- og nedture i niveauet af sukker i blodet i løbet af dagen.
Brug bananer i madlavningen
Selvom en banan i sig selv er lækker for eksempel som et mellemmåltid eller som en lille snack ved siden af et større måltid, så kan du faktisk bruge banan i madlavningen. Mange kageopskrifter bruger most banan, fordi det kan være med til at give en lækker konsistens og en sødme, men spiser du banan udelukkende for de sundhedsmæssige fordele, så er det ikke den bedste idé at kombinere dit indtag af banan med masser af fedt og sukker. En anden populær måde at bruge banan på er i bananpandekager, hvor bananen kan bruges som hovedingrediensen, og du slipper for at bruge mel og sukker. Men du kan også bruge banan i det salte køkken, da banan går godt med mange typer krydderier, og bananer kan også både steges og bages.
En enkelt banan tæller for to stykker frugt
Spiser du en sund og varieret kost, så er der bestemt ikke noget i vejen for at spise en banan om dagen eller lignende. Går du efter Sundhedsstyrelsens råd om 600 g frugt og grønt om dagen, så er det en god idé at huske på, at en enkelt banan indeholder dobbelt så mange kulhydrater som for eksempel et æble, og på den måde kan en banan tælle for to stykker frugt, når det kommer til sukkerindhold. Sørg derfor for at spise forskellige former for frugt, hvis du vil være sikker på ikke at få for meget sukker gennem frugten, og nyd bare en enkelt banan i ny og næ.